Sidang Nadi Rakyat akan jelajah negeri, daerah – Shamsul Iskandar


Sidang Nadi Rakyat yang buat julung kalinya berjaya dianjurkan di Hotel Crystal Crown, Petaling Jaya hari ini akan diteruskan pada masa hadapan

Pengerusi Sekretariat Sidang Nadi Rakyat, Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, sidang tersebut dianggap berjaya kerana telah menghimpunkan 500 peserta dan lebih banyak lagi yang mengikuti secara langsung di Facebook.

“Ini pertama kali kita sediakan satu platform tidak mengira apa parti. Sebab itu kita sediakan google form dan sesiapa pun boleh mengisi. Termasuk rakan rakan dari pemandu Grab tadi, mereka datang secara walk in

“Kita dapat 2 jam sidang, diberikan ruang banyak pencelahan, isu isu yang telah dibawa sama ada daripada orang biasa sampai ke kumpulan segmen penting seperti pemandu teksi, pekerja kilang dan yang aktif dalam seni dan budaya.

“Ini julung kali format di mana rakyat itu bersuara dan dikawal oleh Speaker, kita buat ala Parlimen,” katanya.

Beliau berkata, semua isu yang ditimbulkan oleh rakyat dalam sidang di dewan hotel berkenaan akan menjadi input berguna untuk dibawa ke perbahasan Dewan Rakyat sesi Julai – Ogos ini oleh Ahli ahli Parlimen yang turut hadir.

Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu juga berkata, sidang berkenaan akan diteruskan ke peringkat negeri dan daerah untuk mendengar suara akar umbi, terutama di negeri negeri yang ditadbir oleh Pakatan Harapan.

“Sidang Nadi Rakyat akan kita bawa turun ke negeri dan daerah dan formatnya lebih ringkas dan mudah.

“Yang kita perlukan ialah penyertaan rakyat di peringkat negeri dan parlimen. Kita akan turun ke peringkat akar umbi dan dapatkan pandangan akar umbi.

“Saya ingin alu alukan kalau ada rakan yang minat untuk anjurkan boleh hubungi kami. Beberapa kawasan di Negeri Sembilan dan Selangor tadi minta diadakan di tempat mereka.

“Ini akan jadi platform di mana rakyat boleh meluahkan masalah, kerajaan yang kita tadbir boleh mendengar dan ambil tindakan untuk selesaikan masalah,” katanya lagi.

Sumber: https://www.suarakeadilan.my/post/sidang-nadi-rakyat-akan-jelajah-negeri-daerah-shamsul-iskandar

Pengarang: Shamsul Iskandar

YB Datuk Seri Shamsul Iskandar @ Yusre bin Mohd. Akin Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya (Dikenali Parlimen Bukit Katil sebelum ini) (2013-kini) Mantan Timbalan Menteri Industri Utama (2018-2020) Ketua Penerangan KEADILAN Malaysia (2018-kini) Mantan Naib Presiden KEADILAN (2014-2018) Mantan Ketua Angkatan Muda KEADILAN (2007-2014)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: